Column

Grote kans dat je afgelopen weken iets vergeten bent. Misschien wel op weg naar je vakantieadres. Auto volgeladen. Het was passen en meten, het kon er allemaal net in. En terwijl je de snelweg opdraait om eindelijk te vertrekken schiet het op-eens door je hoofd: ‘Volgens mij zijn we iets vergeten!’

Sommige dingen vergeet je. Maar er zijn ook dingen die je niet vergeet. Dat zijn vaak dingen die zo’n impact op je hebben, dat het bij je blijft haken. Mooie momenten. Maar meestal zijn het juist moeilijke momenten. Dagen waarin verdriet en teleurstelling je leven binnenkwamen.

Bijzonder eigenlijk, hoe dat werkt. Sommige dingen kunnen wij moeiteloos vergeten. En andere dingen blijven je bij. Vormen je. Hechten zich aan je vast. Maken je tot de persoon wie je nu bent.

Ik vroeg me af – ik blijf tenslotte dominee: Kan God ook ‘vergeten’?

Lastige vraag. Andersom is het makkelijker. Wij mensen vergeten God wel. Leven veel te vaak zonder Hem. Gaan onze eigen gang. Dat is wat de Bijbel noemt: zonde.

Maar kan God ook vergeten?

Het is logisch om nu ‘nee’ te zeggen. Want God weet toch alles? God is oneindig wijs, oneindig groot, oneindig intelligent. Wat dat betreft: God kan ons niet vergeten.

Toch geeft de Bijbel – verrassend genoeg – nog een ander antwoord. God kan op één terrein namelijk wel vergeten. En dat is nu juist dat terrein dat bij ons mensen het meest blijft haken. Het terrein van de fouten, de gebrokenheid, de zonde.

Als Jezus Christus als ‘zondebok’ aan het kruis hangt doet God een belofte: “Ik zal mensen genadig zijn en aan hun zonden beslist niet meer denken”. Bijzonder! God kan wij wat zo moeilijk kunnen:

Hij vergeeft én vergeet.

Dat is genade: God vergeeft en vergeet.
Dat is geloven: God vergeeft en vergeet.
Dat is wat we met de Witte Tent willen vertellen.

Omdat we geloven dat dit het mooiste is dat ie-mand kan overkomen. Noem het gerust: een onvergetelijke ervaring!

Ds. P.D. Teeuw
Predikant van de Hervormde Gemeente Beth-El