Column

Je hebt twee soorten mensen. Tenminste, dat las ik in een onderzoek over het om-gaan met gebruiksaanwijzingen.

Stel: je hebt een nieuw grasmaaier gekocht.

‘Type één’ maakt vol verwachting de doos open. Hij haalt het piepschuim eruit, trekt het plastic weg en begint in de doos te zoeken: waar ligt de gebruiksaanwijzing? Hij pakt het boekje, gaat rustig zitten, slaat het open en begint te lezen. Hoe zet ik hem in elkaar? Waar begin ik? Hoe werkt ‘ie? En als het hele boekje uit is, pakt hij de grasmaaier.

‘Type twee’ doet het anders. Hij maakt ook vol verwachting de doos open. Haalt het piepschuim eruit, trekt het plastic weg en begint in de doos te zoeken. Waar is de grasmaaier? Hij haalt de verschillende onderdelen eruit en begint met in elkaar zetten. De stekker, de wieltjes, het handvat met de aan/uit knop. Hoe werkt ‘ie?

Totdat hij ergens vastloopt. Dan pakt hij de gebruiksaanwijzing en begint te zoeken. Waar loop ik vast? Wat moet ik nu doen?

Twee soorten mensen. Ik weet niet welke type mens jij bent. Of je meer van het eerste soort bent, of meer van het tweede. Het maakt misschien niet zoveel uit. Wat mij namelijk opvalt is dat beide types op een gegeven moment de gebruiksaanwijzing van de makers nodig hebben.

Toen dacht ik: dat is bijzonder. Want je zou kunnen zeggen dat de Bijbel zo’n gebruiksaanwijzing is. God heeft ons gemaakt. Deze aarde en u en jou en mij. En Hij heeft er een gebruiksaanwijzing bij gegeven. Zodat wij kunnen lezen hoe we het beste kunnen leven. Wat goed voor ons is, en wat niet. Hoe we gelukkig kunnen worden.

Zo bezien is de Bijbel een Godsschenk! Gods geschenk aan ons mensen, de unieke gebruiksaanwijzing van onze Maker.

Begrijp je meteen ook waarom we in de Witte Tent zo graag die prachtige verhalen uit de Bijbel vertellen.

Ds. P.D. Teeuw
Predikant van de Hervormde Gemeente Beth-El